Zawekuj dynię! Wersja puree


Dyniowy szał przypada na przełom października i listopada. Potem wszystko mija, a my czekamy na dynię cały kolejny rok. A może zrobić tak by była ona w zasięgu naszych kubków smakowych jeszcze pewien czas? 


Mamy do czynienia z warzywem, które w odpowiednich warunkach można dosyć długo przechowywać. Termin ważności skraca się gdy jest ono rozkrojone, ale przecież ciężko zjeść całą dynię na raz! Niektórzy ją mrożą, inni wekują. 

Jak zawekować dynię?
Warzywo obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki. Gotujemy z odrobiną wody, w trakcie rozdrabniamy blenderem. Jeszcze gorące przekładamy do wyparzonych słoików. Wekujemy w garnku z wodą lub piekarniku. Radzi się, by dynię pasteryzować nieco dłużej niż robimy to zazwyczaj lub poddać ją tyndalizacji (czyli trzykrotnej pasteryzacji w ciągu doby).

Najlepsze jest to, że wekowana dynia może być wykorzystana na wiele różnych sposobów. Na jej bazie powstaną:

  • zupa krem
  • zupa mleczna lub owsianka
  • zdrowy posiłek dla niemowlaka
  • babeczki
  • muffinki
  • lody
  • placuszki z patelni czy naleśniki
  • nadzienie do przekładania ciast
  • polewa do deserów

Coś pominęłam? 



Dynią zamykam listę tegorocznych przetworów. Nawet gdybym chciała zrobić coś więcej to najzwyczajniej nie mam w spiżarni na to miejsca. Bardziej przygotowana na zimę już nie mogę być ;)

Lubicie dynię? Co z niej przygotowujecie?

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam dynię! Też mam kilka słoiczków zawekowanych :) Robię z niej placuszki i ciasto dyniowe no i oczywiście zupę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę kiedyś pokusić się na ciasto dyniowe. Jeszcze nigdy takiego nie robiłam!

      Usuń
  2. Też fajny pomysł! ja robię dynię z ananasem w syropie. Świetna przekąska na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki dodatek pewnie świetnie nadaje się do lodów i innych deserów na zimno :)

      Usuń
  3. Dostałam ostatnio parę takich dżemików, zjedzone wszystkie łyżeczką prosto ze słoika! Muszę zapisać przepis, bo spróbuję sama za rok :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Dom Na Ciepło , Blogger