"Makaronowy bigos" ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowo-śmietanowym

Nazwa prezentowanego posiłku odnosi się nie tylko do wyglądu ale i zapachu. Grzyby i boczek dodawane są również do tradycyjnego bigosu, ich połączenie tworzy specyficzny aromat. Jednak mamy tu do czynienia z luźnym nawiązaniem, niech nazwa nie będzie zbyt mocno sugerująca ;)


Po krótkim odpoczynku od szpinaku w moim menu, ponownie z nim wystartowałam. Tym razem nie są to listki pochodzące ze sklepowej półki, ale z własnego ogrodu. Szpinak wyrósł tak pięknie, że spokojnie wystarczy również na zapasy zimowe. Dodaję go do sałatek, próbowałam też jako nadzienie naleśnikowe. Przyszedł czas  na makaron... Dzielę się z Wami przepisem na baaaaaardzo sycące danie.

Składniki na danie dla dwóch osób:
- 200-250 g makaronu "wstęgi"
- 25 dag surowego boczku
- 2 garści szpinaku
- 3 pieczarki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6-8 łyżek śmietany
- 50 g śmietankowego sera topionego
- 2 plastry sera żółtego
- łyżka smalcu (jeśli boczek wytopi mało tłuszczu)
- sól
- pieprz
- natka pietruszki (dla ozdoby)


Pokrojony drobno boczek podsmażamy na patelni. Jeśli wytapia się mało tłuszczu to dokładamy odrobinę smalcu. Mięso musi się zarumienić. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i plastry pieczarek. Smażymy wszystko przez chwilę, a potem dusimy 3 minuty pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy porwany szpinak (bez łodyżek) oraz drobno posiekany czosnek, dusimy przez następne 2 minuty. Dodajemy sery i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciągle mieszając czekamy aż sos lekko zgęstnieje. Wykładamy na talerze i dla ozdoby posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!


Bardzo lubię jeść dania z makaronem. Najczęściej jest to standardowe spaghetti, ale czasami pozwalam sobie również na eksperymenty kulinarne, tak jak w tym przypadku. Makaron z sosem serowo-śmietanowym w połączeniu ze szpinakiem i pieczarkami to strzał w dziesiątkę. Już myślę nad kolejnym wariantem. Może Wy coś podpowiecie?

2 komentarze:

  1. Ja też lubię tego typu potrawy. Twoja propozycja na pewno smakuje wyśmienicie. Dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przesmacznie. A że ja makaron uwielbiam pod każdą postacią, to będę musiała skosztować xd

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Dom Na Ciepło , Blogger