Własna maszyna do lodów
Marzyłam o niej w dzieciństwie. Własna, najlepiej samouzupełniająca się maszyna do lodów... Moje marzenia zostały częściowo spełnione. Mam urządzenie do przygotowywania lodów, choć składniki zawsze kiedyś się kończą :) Chcecie dowiedzieć się jak to działa?
Sprzęt posiadam już od trzech lat. Dzięki niemu mogę samodzielnie przygotować deser lodowy, który nie posiada szkodliwych konserwantów. Główne składniki to owoce, mleko, woda, kremówka i cukier. Dużo cukru, więc staram się nie przesadzać z ich produkcją. Robienie własnych lodów dało mi też świadomość jak bardzo dosładzane są te kupowane. Wyobraźcie sobie, że na litr lodów dodaje się około 20 dag cukru!
Jak działa maszyna do lodów domowych? Moja składa się z silnika, mieszadła i specjalnej misy. Jeśli chcemy przygotować lody to musimy kilkanaście godzin wcześniej włożyć misę do zamrażarki (może stać tam zawsze). Po tym czasie robimy masę, studzimy, a potem wlewamy do maszyny. Jej praca polega na chłodzeniu i mieszaniu. Masa marznie oraz staje się puszysta. U mnie trwa to około 45 minut. Dobre maszyny do lodów to takie, które zamrożą masę podczas mieszania. Moja niestety taka nie jest - po mieszaniu muszę włożyć lody do zamrażarki, dopiero po jakimś czasie nabierają odpowiednio twardej konsystencji. Dlatego podczas zakupów radzę zwrócić uwagę na parametry sprzętu.
Podobnie lody przygotowywali nasi dziadkowie. Do wielkiego wiadra wsypywali zamarzniętą wodę. W środek wstawiali blaszany pojemnik z masą na deser. Mieszali, mieszali i mieszali. W końcu masa zamarzała i można było uraczyć nią rodzinę. Dziś jest trochę łatwiej :)
Zobaczcie jak wygląda przygotowanie własnych lodów:
Sprzęt gotowy do akcji :) |
Masa |
Maszyna w trakcie mieszania |
Lody po 45 minutach mieszania |
... i gotowe do podania :) |
A Wy jedliście kiedyś lody domowej roboty?
Wyglądają pięknie i zapewne są bardzo smaczne, a do tego zdrowe. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńSmaczne tak, ale zdrowe niekoniecznie. Na pewno lepsze dla zdrowia niż kupowane :)
UsuńMmmm pychota! :)
OdpowiedzUsuńCudowny kolor!
OdpowiedzUsuńNie jadła, nie robiłam. Co prawda nie posiadam maszynki do lodów, ale chodzi za mną pomysł własnej produkcji. Może w weekend... ? :) Twoje wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńA masz może przepis na domowe lody? Skuszę się chyba na taką maszynę, zawsze to zdrowsza alternatywa dla lodów ze sklepów...
OdpowiedzUsuńKorzystam między innymi z przepisu z tej strony: Moje Wypieki. Jeżyny można zamienić na inne owoce.
Usuń