Gotujemy leczo


W sierpniu moja kuchnia pachnie gotowanymi owocami i warzywami. Oprócz przetworów przygotowuję dania z ogórkami, pomidorami, kabaczkiem. Jest czas również na desery z malin i śliwek. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na leczo.


Leczo do idealny przykład, że smak z biegiem lat się zmienia. Jako dziecko nie cierpiałam tego posiłku. Smak kabaczka był dla mnie zbyt intensywny. Pamiętam, że zjadłam cały talerz jeden jedyny raz - gdy byłam bardzo głodna po długiej kąpieli w jeziorze. I tylko wtedy. Teraz dania z kabaczkiem uwielbiam.

Przepis na leczo z kabaczka:

- 4 żółte papryki
- 4 czerwone papryki
- 4 pomidory
- 1 kabaczek
- 2 cebule
- 2-3 marchewki
- jabłko
- 1 ząbek czosnku
- papryka mielona ostra
- sól
- pieprz
- 2-3 liście laurowe
- 0,5 kg kiełbasy
- 30 dag surowego boczku

Obieramy kabaczek, pomidory (wcześniej parzymy), jabłko, marchew, czosnek i cebulę. Z kabaczka, jabłka i papryki wydrążamy środek. Cebulę kroimy w paski, a resztę warzyw w kostkę. Tak samo kroimy boczek i kiełbasę. Mięso lekko podsmażamy. Wszystkie składniki przesypujemy do garnka i dusimy do miękkości. Marchewkę możemy zacząć dusić 5 minut wcześniej, ponieważ ona najdłużej pozostaje twarda.
Pod koniec doprawiamy papryką mieloną, solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

Leczo z kabaczka to danie zdrowe i sycące. W sam raz na obiad. Z tego przepisu przygotowujemy bardzo dużą porcję posiłku. Część można zamrozić i zjeść po kilku tygodniach. Koniecznie wypróbujcie ten przepis :)

Czym pachnie Wasza kuchnia w sierpniu?

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam leczo, najadam zawsze z pajdą dobrego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę przetestować ten przepis z jabłkiem i marchewką - do tej pory ich nie dodawałem za to dawałem duuużo więcej kiełbasy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Leczo jest ekstra! To dość szybkie danie z tych jednogarnkowych.
    Zdziwiło mnie, że piszesz o intensywnym smaku kabaczka. Kabaczek to cukinia i dla mnie ona jest niesamowicie łagodna i przyjmuje chętnie inne smaki i przyprawy: tymianek, gałkę muszkatołową, czosnek, koperek.
    Co osoba to inne odczucia smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to odczuwałam jako dziecko :) Obecnie też uważam, że jest łagodny

      Usuń
  4. Oj tak! jesień jest i u mnie pod znakiem leczo. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Dom Na Ciepło , Blogger