Pieczony schab w coli - obiad dla całej rodziny

Mam pyszny przepis dla mięsożerców. Schab w coli - mięciutki, soczysty, z posmakiem popularnego napoju. Do tego cebulkowa pierzynka. Uwielbiam takie obiady!


Przepis dotarł do mnie drogą pantoflową. Sprawdził się już w niejednej rodzinie. Zapewne po drodze przechodził różne modyfikacje, ale ja nie zmieniłabym w nim już nic. Lubię jak raz na jakiś czas to danie zagości na moim stole. 

Składniki (porcja dla 5-6 osób):

- 1kg schabu

- sól
- pieprz
- przyprawa do karkówki
- mąka
- olej

- 2 cebule
- 1 szklanka coli
- 1-2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy 

Mięso kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, a cebulę w grube piórka. Sól, pieprz i przyprawę do karkówki (wszystko mniej więcej po łyżeczce) mieszamy i wcieramy w mięso. Schab delikatnie oprószamy mąką. Chwilę podsmażamy go na rozgrzanym oleju, by pory się pozamykały (później podczas pieczenia mięso nie puści wody, będzie bardziej soczyste). Schab wyjmujemy i układamy na wzór przewróconego domina w naczyniu żaroodpornym.

Na patelni na dużym ogniu należy zeszklić cebulę. Potem wlewamy colę, mieszamy. Dodajemy ketchup i musztardę. Przygotowanym sosem zalewamy mięso.

Przykrywamy naczynie i wkładamy do rozgrzanego do 180'C piekarnika (przez pierwsze kilkanaście minut możemy piec w 190'C). Pieczemy godzinę i dziesięć minut.

Podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką.


Smacznego!


Jeśli wypróbujecie przepis do dajcie znać jak Wam smakowało ;)
 

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, wypróbuje przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Schabu jeszcze nie próbowałam, ale podobnie robię żeberka. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Ależ bym zjadła taki kawałek mięska...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłednie na pewno ten przepis wypróbuje!! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Dom Na Ciepło , Blogger