Pieczony schab w coli - obiad dla całej rodziny
5
kuchnia
,
przepis na obiad
,
schab
Mam pyszny przepis dla mięsożerców. Schab w coli - mięciutki, soczysty, z posmakiem popularnego napoju. Do tego cebulkowa pierzynka. Uwielbiam takie obiady!
Przepis dotarł do mnie drogą pantoflową. Sprawdził się już w niejednej rodzinie. Zapewne po drodze przechodził różne modyfikacje, ale ja nie zmieniłabym w nim już nic. Lubię jak raz na jakiś czas to danie zagości na moim stole.
Składniki (porcja dla 5-6 osób):
- 1kg schabu
- sól
- pieprz
- przyprawa do karkówki
- mąka
- olej
- 2 cebule
- 1 szklanka coli
- 1-2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
Mięso kroimy w plastry o grubości 1,5 cm, a cebulę w grube piórka. Sól, pieprz i przyprawę do karkówki (wszystko mniej więcej po łyżeczce) mieszamy i wcieramy w mięso. Schab delikatnie oprószamy mąką. Chwilę podsmażamy go na rozgrzanym oleju, by pory się pozamykały (później podczas pieczenia mięso nie puści wody, będzie bardziej soczyste). Schab wyjmujemy i układamy na wzór przewróconego domina w naczyniu żaroodpornym.
Na patelni na dużym ogniu należy zeszklić cebulę. Potem wlewamy colę, mieszamy. Dodajemy ketchup i musztardę. Przygotowanym sosem zalewamy mięso.
Przykrywamy naczynie i wkładamy do rozgrzanego do 180'C piekarnika (przez pierwsze kilkanaście minut możemy piec w 190'C). Pieczemy godzinę i dziesięć minut.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami i surówką.
Smacznego!
Jeśli wypróbujecie przepis do dajcie znać jak Wam smakowało ;)
Bardzo fajny przepis, wypróbuje przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńSchabu jeszcze nie próbowałam, ale podobnie robię żeberka. Mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Ależ bym zjadła taki kawałek mięska...;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłednie na pewno ten przepis wypróbuje!! :)
OdpowiedzUsuń