Szyszki z ryżu i krówek
Istnieje wiele sposobów na zrobienie szyszek, a ja dzielę się tym najlepszym :) Wykonane ciastka posiadają odpowiednią konsystencję i smak, czyli nie rozpadają się oraz są umiarkowanie słodkie. Po prostu akurat ;) Dodatkowo, przygotujemy je nawet wtedy, gdy zepsuł się nam piekarnik...
Aby przygotować szyszki potrzebujemy następujące składniki:
- 1/2 kilograma kakaowych krówek
- 1/2 kostki margaryny
- ok. 12 gram ryżu preparowanego
Krówki rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy margarynę i kakao. Wszystko rozpuszczamy w jednolitą masę. Studzimy (powinna być "letnia"). Wsypujemy ryż, mieszamy i formujemy szyszki.
Wskazówka nr 1.
Zamiast kakaowych krówek możemy dodać jasne, ale trzeba będzie dołożyć 2 łyżki kakao.
Wskazówka nr 2.
Do formowania szyszek możemy wykorzystać woreczek foliowy po ryżu. W jego róg nakładamy masę, ponad nią skręcamy woreczek. Ugniatamy odpowiedni kształt. Dzięki temu szyszki jeszcze bardziej przypominają te prawdziwe.
Zapewne każdy z Was upora się z tym przepisem. Smacznego!
Jadłam takie! Siostra kiedyś robiła, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne, ale pod warunkiem, że zrobione z odpowiedniego przepisu :)
UsuńSmak dzieciństwa... Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Hania
Chyba nie jedno dzieciństwo miało smak szyszek z ryżu :)
Usuń