6 jeżynowych przysmaków

Sezon jeżynowy przypada na sierpień. Te pyszne i zdrowe owoce niestety nie należą do najtańszych. Ale to dodatkowy powód, by wybrać się na łono natury, gdzie przy leśnych drogach można zerwać je kosztem dwóch kolców i trzech zadrapań ;) Korzystajmy zatem, zanim ten czas przeminie.

Mam tak duże szczęście, że jeżyny zawsze były u mnie pod ręką. W tym roku jest ich mnóstwo, przez co nie ograniczam się podczas moich szaleństw kulinarnych :) Dziś kilka inspiracji na dania z wykorzystaniem tych smacznych owoców.

1. Lody jeżynowe
Lody z jeżyn robię według przepisu udostępnionego przez Dorotę, autorkę bloga Moje Wypieki. Tego bloga nie trzeba polecać, bo większość go zna. Dorota potrafi wyczarować cudowne przysmaki, a jej przepisy są tak dokładne, że nawet osoba, która słabo zna się na rzeczy, zrobi wszystko tak jak trzeba. 

Pomimo odpowiedniej proporcji składników za każdym razem moje lody mają kolor dużo intensywniejszy niż lody Doroty. Wyglądają tak jakby użyto sztucznego barwnika :) Podobnie jest z lodami malinowymi (robię je według tego samego przepisu), które są w mocnym odcieniu pink.

2. Koktajl jeżynowy
Do przygotowania użyłam następujących składników: 1/4 szklanka przecieru z jeżyn, 2 łyżki lodów śmietankowych, 1/2 szklanki mleka. Wszystkie składniki mieszamy i natychmiast podajemy. Widzicie jaki apetyczny kolor ma koktajl?



3. Jeżynowy sos do deserów
Owoce miksujemy i przecieramy przez sito o drobnych oczkach. Możemy dodać trochę cukru. Taki sos dobry jest również po rozmrożeniu.



4. Dżem jeżynowy 
Potrzebne są: 1 kg jeżyn, 1 opakowanie mieszanki żelującej do produkcji dżemów, 33 dag cukru. Wykonujemy wg instrukcji na opakowaniu mieszanki żelującej. Dżem będzie smaczniejszy jeśli wcześniej pozbędziemy się pestek z owoców.



5. Sałatka owocowa z jeżynami, malinami i borówkami
Pamiętacie to zdjęcia z mojego facebookowego profilu? Dziś daję znać, z czego dokładnie zrobiłam sałatkę. Owoce należy wymieszać ze śmietaną (ja wolę właśnie taką opcję) lub jogurtem naturalnym. Można dodać trochę cukru. Danie jest bardzo lekkie, więc też idealne na drugie śniadanie lub kolację. 


6. Makaron z polewą jeżynową
Jeżyny miksujemy i przecieramy przez sito. Mieszamy z cukrem i śmietaną. Powstałą polewą przykrywamy wcześniej ugotowany makaron. Wierzch możemy dodatkowo posypać nierozdrobnionymi jeżynami. Niektórzy zamiast makaronu wolą ryż, więc i na tą opcję można się zdecydować :)


Od dwóch tygodni jeżynowe dania jem praktycznie codziennie. Zapasy na zimę również przygotowałam :) A Wy lubicie te owoce? Co najchętniej z nich przygotowujecie? Wszystkim, którzy skorzystają z moich inspiracji, życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. Ależ to wszystko brzmi pysznie!:)) Chyba muszę wybrać się do lasu na spacer:))) Pozdrawiam słonecznie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Dom Na Ciepło , Blogger