Oprószone jabłka z ryżem
Danie, które można jeść na obiad, jak i w mniejszych ilościach jako deser. Degustując poczujemy miękkość i nieprzesadzoną słodycz. Posiłek bardzo lekki, ale potrafi nasycić.
Od pewnego czasu staram się, aby w mojej diecie oprócz uwielbianego smażonego mięsa gościły również inne posiłki. Tak też ostatnio na obiad zamiast kotletów pojawiło się danie na słodko. Jak je przygotować?Porcja dla dwóch osób:
- 2 jabłka
- 1 torebka ryżu
- 6 łyżek śmietany (może być jogurt owocowy/naturalny)
- odrobina cynamonu
- odrobina cukru
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jabłka obieramy ze skórki, wyjmujemy środek i kroimy w plasterki o grubości jednego centymetra. Wsypujemy je do rondelka z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na średnim ogniu ciągle mieszając. Kończymy gdy jabłka są już miękkie (ale nie rozpadają się). Ryż i jabłka wykładamy na talerz. Ryż przykrywamy śmietaną oraz posypujemy cukrem (wersja bez cukru w przypadku jogurtu owocowego zamiast śmietany), a jabłka oprószamy cynamonem. Podajemy na ciepło.
Jabłka z ryżem to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Skosztujcie go i Wy :)
Ostatni raz jadłam jabłko z cynamonem chyba w przedszkolu! Muszę spróbować zrobić na obiad, może mój niejadek spróbuje :)
OdpowiedzUsuńDietetycy układający karty żywienia dla dzieci w przedszkolu wiedzą co jest odpowiednie dla dobrego rozwoju :)
Usuń