Jesienna sałatka owocowa z brzoskwinią, jabłkiem i winogronem
Październik to ostatni miesiąc raczący nas polskimi owocami sezonowymi. Później będzie dłuuuuuga przerwa aż do czerwca (lub końcówki maja) obfitującego w truskawki... Korzystajmy więc.
Coraz zimniej, coraz ciemniej (zgroza podczas fotografowania!) i coraz częściej brakuje nam słońca, co u wielu ludzi skutkuje przygnębieniem, a nawet depresją. Niejednokrotnie rezygnujemy z letnich aktywności wykonywanych na zewnątrz, przerzucając się na tryb jesienno-zimowy. Ale jak wiele można zrobić w domu!Tym razem w Domu na ciepło przedstawiam Wam propozycję sałatki owocowej. Do wykonania podczas długich jesiennych wieczorów :) Składniki (dla 4 osób):
- dwa jabłka
- kiść winogron
- 6-8 brzoskwiń
- garść ziarnek dyni
- kilka kropel soku z cytryny (by jabłka nie ciemniały)
- 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- cukier do posypania (niekoniecznie)
Kuleczki winogron kroimy na 2-4 części, a brzoskwinie w drobną kostkę. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i również kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do jednej miski, dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Przekładamy do pucharków. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego. Możemy posypać cukrem. Dekorujemy ziarnkami dyni. Smacznego!
uuuwielbiam takie desery :) ja to wgl uwielbiam słodkości a tutaj dodatkowo zdrowo:) jesień to jest dla mnie czas pieczonym jabłek z wanilią i cynamonem :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za pieczonymi jabłkami! Pyszne są jeśli nafaszerujemy je dodatkowo bakaliami i włożymy kawałeczek mlecznej czekolady <3
UsuńPs. z wanilią jeszcze nie próbowałam