Rzeżucha w pudełku po sosie do pizzy

Czy już pisałam, że jestem miłośniczką upcyclingu? Tym razem pokażę Wam, że odpowiednim miejscem na zasianie rzeżuchy może być nawet opakowanie po sosie do pizzy.


Upcycling to nadawanie starym i niepotrzebnym rzeczom nowego życia. Dzięki wtórnemu wykorzystaniu stają się wartościowsze niż były, często pod względem estetycznym. Na przykład doniczki na sukulenty po jogurtowych słoiczkach, albo wazony z niepotrzebnych butelek. Założę się, że i Wy nie raz stworzyliście coś poprzez upcycling :)

Do zasiania rzeżuchy potrzebne jest JAKIEKOLWIEK naczynie z jedno-, dwucentymetrowym wgłębieniem lub COŚ co kształtem je przypomina. Dno wykładamy wacikami albo watą, następnie gazą. Nasączamy wodą i wsypujemy na wierzch nasiona. Potem podlewamy codziennie. Na efekty nie trzeba czekać długo...




Po sześciu dniach mamy piękną rzeżuchę. Teraz jest ostatni moment na posianie jej - jeśli oczywiście chcemy, ba zagościła na świątecznym stole :) 


Rzeżucha pięknie wyrosła, kolejna już zasiana. No tylko moje kurczaki takie nie w humorze... 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Dom Na Ciepło , Blogger