Zielona babka wielkanocna
Przepis dla znudzonych tradycyjną babką wielkanocną. Jeden składnik może zmienić bardzo bardzo wiele. Babka jest wilgotna i posiada chrupiącą wypieczoną skórkę. I co najważniejsze - ciasto nie zawiera sztucznych barwników!
Postanowiłam zmodyfikować przepis na moją tradycyjną babkę piaskową. Ciasto robi się podobnie: dodajemy do niego szpinak i skórkę z cytryny. Obowiązkiem też jest lukier cytrynowy.
Składniki na ciasto:
- 4 jajka- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 margaryna
- 100-150 gram szpinaku
- skórka otarta z połowy cytryny
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok. Na patelni rozpuszczamy margarynę. W drugiej (głębszej) misce miksujemy na największych obrotach jajka, po trochu dosypujemy cukier. Po otrzymaniu gładkiej masy dodajemy zblendowany wcześniej szpinak i skórkę z cytryny. Miksujemy. Dalej mieszamy ręcznie dosypując po trochu zawartość pierwszej miski [mąka i proszek do pieczenia]. Pod koniec miksujemy powoli na najmniejszych obrotach i dolewamy gorącą rozpuszczoną margarynę. Miksujemy aż do otrzymania jednolitej masy.
Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni (do "suchego patyczka").
Składniki na lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 lub 2/3 szklanki cukru pudru
Po wystygnięciu babki przygotowujemy lukier. Przesiany przez sito cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, tak by stworzyć masę bez grudek. Polewamy ciasto.
Smacznego!
Jako dziecko uwielbiałam Boże Narodzenie. Jednak czar prezentów osłabł i teraz równie mocno przepadam za Wielkanocą. Kojarzy mi się ona nie tylko z wymiarem religijnym, ale z wiosną, dłuższymi dniami, budzącą się przyrodą. Stąd pomysł na ciasto ze szpinakiem. Wielkanoc to zdecydowanie najlepszy moment na nie.
Jestem ciekawa kto z Was myśli już o świątecznych wypiekach :)
Piękny, wiosenny kolor! Nigdy nie piekłam babki i zastanawiam się, czy na te święta nie wypróbować... Twój przepis nie wydaje się być skomplikowany, chyba się skuszę!
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam pyszne ciasto leśny mech o takim samym kolorze :)
Babka to nasze tradycyjne ciasto, więc chociaż raz w życiu trzeba ją zrobić :)
Usuń